JANUAR – en kold måneds spiseoplevelser

februar 7, 2013  |  Diverse

JANUAR var en kold måned… med vekslende glæder

I løbet af måneden blev det til få besøg og spisninger, hvoraf kun 3 var testspisninger (Grønbech & Churchill, Svogerslev Kro og Støvlet Katrines Hus) desuden aftener med  Menu , Vin & Foredrag om Gastronomien i Danmark gennem 40 år på Vallø Slotskro og et besøg på Frederiksminde Hotel , Præstø (Kokkefondens træf), Det gamle Røgeri til en forretningsfrokost.

Jeg kan fastslå, at månedens oplevelser spændte vidt lige fra fremragende oplevelser til nogle der mere havde hverdagens skær og endelig en oplevelse, hvor amatørismens klarhed vejede tungt.

Lad mig tage de helt store enkeltsående oplevelser først. Den totale oplevelse menumæssigt indtraf måske ikke så overraskende på Grønbech & Churchill. Rasmus Grønbech er ret så suveræn i det københavnske gatronomiunivers.

 Man kan måske sige at den store vinelsker kunne ønske sig et lidt bredere vinudvalg at vælge blandt, men det er vel også den eneste mulige anke. Årets første indstillinger til Årets Gericke blev fundet denne aften.

Luftig cremesuppe med pocheret torskebug, kakaobønner, mandler og milde hvidløg

&

Knoldselleri  & æbler som “kompot, saft, bagte & pressede”. Stegt torskerogn med røget spæk & bitre salater

 

Der blev ikke fundet andre retter til indstilling i Årets Gericke  hos øvrige besøgte. Men på Frederiksminde Kro lykkedes det på sublim vis den gamle mester Jens P Kolbeck at servere aftenens flotteste og mest smagsrige enkelt ret.

Carbonade af kammusling, panchetta &spidskål på risotto af økologisk perlebyg.

 

De øvrige kokke fulgte fint trop og på min andenplads den aften fulgte et falsk spiseligt marvben udført af Thomas Rode. Hele aftenen var i Kokkefondens regi m h p fundraising for rejselegater til lovende kokke.

 

Vallø Slotskro har i Palle og Tina Møller et meget talentfuldt værtspar, både hvad angår gastronomi og et flot vinudvag.Og som niget nyt et antal værelser.  Palle Møller er både kok og konditor – oh ambitiøs tillige. Herligt.

 

Svogerslev Kro var valgt af undertegnede for at give den lokale journalist fra Dagbladet i Ringsted lejlighed til at følge en “restaurantanmelder på arbejde”. Kriteriet var, at jeg valgte en restaurantens i nærområdet af Sorø – Ringsted-Roskilde – Køge. og hun fulgte med som medspiser.

Valget faldt på en kro der angiveligt er ved at genkalde sig fordums tids ry som et godt spisested. Det var et oplagt valg i forhold til både nyhedsværdi, lokalkolorit og – iflg rygtet – flot gastronomi og især vine.

Et uddrag af testspisernes oplevelse indenfor vand og vin:

Mineralvand blev bestilt. Her kom tjeneren på glatis. Hun forespurgte om jeg mente dansk vand? Jeg gentog at jeg gerne ville have mineralvand, Hun svarede så om jeg mente dansk vand med brus og citron. Nuvel vi endte med at få Carlsberg Kurvand på bordet.

Samme usikkerhed blev demonstreret omkring spørgsmålet om hvilke vine vinmenuen bestod af. Det indledende svar : først kommer der en hvidvin så 2 rødvine og til sidst en dessertvin. Det gav ikke megen mening, så flaskerne måtte hentes frem til bordet.

Én af dem var en kommune BOURGOGNE, som blev valgt glasvis til menuen.

Da den senere blev serveret kom der en helt anden rødvin, som så måtte retur. Den rigtige Bourgogne flaske kom frem og skænket op. Den var mere end kold. Jeg foretrækker ganske vist rødvine lidt lavere end stuetemperatur, men dog ikke så kold som denne.

Vi fik forevist et meget uambitiøst vinkort, som kunne give en form for forstå- else af, at tjeneren  ikke normalt begav sig af med at råde gæsterne om vine.

Det hører med til rapportens oplevelser , at den serverede helleflynder til forret og desserten på ananas begge var ganske fortæffelige.

Støvlet- Katrine i Sorø var en god oplevelse uden dog at vi nåede i stjernehimmelen. Deres vinkort var usædvanligt i sit udvalg og også i sit prisniveau. Værd at genbesøge en aften, hvor niveauet formodentlig er højere end ved frokosttide.

Forretningsfrokostbesøget på Det Gamle Røgeri i Mosede Havn var absolut i stjerneklassen. Nu var det en indbydelse og ikke en decideret test der var formålet med dagens besøg, men alt sætter sig sig jo på storhjernebarkens væg.Jeg så klart en stjerne fremadrettet…. Og  nomineringspotentiale i kategorien “Årets Bistro/Basseri /Spisested”.

 Sidste frokostoplevelse denne januar blev indtaget på Era Ora. Det er bare som at være i Umbrien på kanten til Toscana. Og det er et ret godt sted at befinde sig.


?>