MAJ SPISEOPLEVELSER i UD- og INDland

juni 2, 2012  |  Diverse

MAJ Spiseoplevelser… i ud- og indland

Det begyndte egentlig sidst i april, hvor jeg var i London til ”World 50 Best” galla, hvor den nye liste blev præsenteret. En stor aften efter en fin formiddag og morgen, der begyndte med en ”Round the table breakfast” med bl.a. Ferran Adria, Juan Roca, Andoni fra Mugaritz samt Arzak senior.  En ganske flot morgen på flere planer.

Som altid når jeg er i London har jeg et ”must” at spise på en af de meget klassiske britiske restauranter a la Savoy, Rules eller Bentley. Denne gang havde jeg valgt J. Sheekey Fish & Oyster restaurant. Jeg var sammen med Morten Vilsbæk fra Fyens Stiftstidende, og vi ”stred” os gennem aftenens lettere kedelige menu om end den bød på klassisk Dover Sole og 2 slags østers . Desværre i en siddeposition med træk fra vinduet om end det var lukket. Det var en lidt uventet begyndelse på London besøget.

Alberto K er prenomineret i kategorien Årets Restaurant i år. Søren Selin har fået Emil Gamrath som restaurantchef og dette team er blandt byens skarpeste. Gennem flere år har Alberto K kandideret til de gyldne kæder. Det er uden konkurrence Københavns “gule førertrøje” indenfor genren hotelrestauranter mede gastronomi og vinmenu på et ekstremt sofistikeret niveau. Rendyrket elegance, cool servicering og en udsigt der matcher det i øvrigt høje niveau. Som  aktuelt prenomineret vil undertegnede undlade mere specifik info om oplevelsen.

Det var herligt men uforudset  den Hummer Tiger Lee version som Under Klippens Ismail diverterede med under mit frokostbesøg i Holstebro. Under frokosten landede en friskfanget hummer på køkkenbordet og få minutter senere  endte den på Tom Uldalls og mine tallerkener. Endnu et vidnesbyrd om Under Klippens sans for timing og håndtering af friske råvarer – og dertil skal lægges en betjening af den prenominerede restaurantchef Kewin A. Panduro.  Positionen som et af Vestjylland få gastronomiske bedesteder er uantastet.

Den 15 maj havde Jens P Kolbeck meget travlt i Sønderborg med at lave en buffet til Dansk Cykelunions delegerede, der skulle indtage sen frokost kl 14.00.Hvad Jens P. Ikke vidste var, at det i stedet var indkaladt til et Surpriseparty arrangeret af hans kone i anledning af Jens P. 50 års jubilæum som kok.

Der stod vi så, 56 af Jens P. bedste kolleger og andre tilløbende fra den gastronomiske verden og oplevede en så koncentreret kok, at han slet ikke ænsede os eller at han i øvrigt genkendte de enkelte frokostgæster i rummet. Det tog lidt tid inden det gik op for ham, hvem der rent faktisk var i rummet. Meget gribende oplevelse. Han blev meget glad.

Tillykke med dette sjældne jubilæum.

Om eftermiddagen indlogering på et usædvanligt herligt prenomineret badehotel i omegnen, hvor vi havde god tid til at studere menu- og vinkort og overveje om vi skulle i ”gourmeten” eller i brasseriet.

Ved  efterfølgende drøftelse  med betjeningen herom viste der sig en endog meget svag entusiasme fra betjeningens side for at placere os i gourmetrestauranten, så vi besluttede følgelig brasseriet.

Vi valgte fra brasserikortet og afleverede vort menu og vin ønske  allerede kl 17.15 og bordet reserveret til kl 19.00 .  Apropos vinkort: Vi noterede med undren den mangelfulde angivelse af årgange.

Kl 19 var vi bænket, karaffel vand på bordet og dernæst en forespørgsel om den bestilte vin, som vi endnu engang bekræftede. Lidt senere kom beskeden, at vores bestilte vin ikke var til rådighed.  Det viste sig således lidt nytteløst, at vi havde bestilt vinen næsten 2 timer tidligere og glædet os til Johners flotte vin.

Brød kom i kurv, aldeles fremragende og godt fransk smør.

Anderillettes vandt ved temperaturstigning ved bordet, men den kunne sagtens have været serveret temperaturmæssigt korrekt igen i betragtning af bestillingstidspunktet  for retten var 17.15. Hertil et gigant toasted brød og en portion salat – uden dressing.

Krabbetartelet, endnu en servering med en pæn portion salat , ingen dressing, Tartelet fin, saucen nærmere lunken end varm, lidt fad i smagen, lidt syre ville have gjort godt, men en skive citron var der ikke.

Stegte asparges med friskpillede rejer og smørsauce. Ja, nu erindrer jeg ikke helt , om der stod friskpillede rejer ud for retten, men det stod der helt sikkert overfor det alternativ, jeg havde givet restauranten ved bestilling kl 17.15: Håndmad med friskpillede rejer. Kokken valgte  stegte asparges og det kan jeg ikke tillade mig at beklage mig over, da jeg naturligvis havde givet dem de 2 alternativer til frit valg. Set i bakspejlet ville jeg hellere have nydt håndmaden med de friskpillede rejer.

Wienerschnitzel med det hele……. Den var stor, den var tyk, den var paneret og stegt ok og serveret varm fra panden. En skive citron, lidt kedelig peberrod og en gennemsnitsansjos (for at være venlig), en masse grønne ærter, nej de var ikke friskbælgede, en portion pande-tilberedte kartofler, men ikke i en udgave, som jeg forstår ved brasede.  Noget der er lænket til wienerschnitzel i min optik.

Som sagt en kæmpeportion, der  uden større anstrengelser kunne have været noget mere elegant i udtrykket og garnituren i smagen ved en større grad af vilje til det i køkkenet..

Desserten var på alle parametre aftenens bedste komposition og smagsoplevelse.

Det gjaldt substans, komposition, temperatur i serveringsøjeblikket og størrelsen. En fremragende servering: Dyvig Islagkage.

Falsled Kro serverede frokost dagen efter og første ret var Asparges med friskpillede rejer, meget apropos gårsdagens servering, dernæst pighvar (forrygende) afsluttende med rabarber.  Det er lykken ,at vi på 42. år har Falsled Kro fortsat i høj kadence. Nr 20 på 66 Best-nordic listen.

Den tredje kro/hotel jeg nåede i maj var Molskroen, hvor Tommy Friis og team serverede en elegant sofistikeret menu, der bestod af en lang perlerække af kreationer alle så afpasset i størrelse, at mætheden fik  sin fylde nøjagtig, da sidste ombæring var spist.  Molskroen er no 25 på 66 Best Restaurants – nordic.

The Balcony er Københavns nyeste bud på en hotelrestaurant, der viser et betydeligt højere ambitionsniveau end den genre normalt har for vane. Vi var et såkaldt udsøgt selskab der var m’dtes grundet reception for Nordens nye guide ”66 Best restaurants – nordic countries”.  Det var en oplevelse at nyde Ayala Champagne receptionen i Sky Bar, tak til Vinslottets store generøsitet, sjældent har champagnen strømmet i glasset så generøst som denne dag . Efter dette indslag mødtes sande gastronomi-nørder i The Balcony hvor Thomas Guldhammer Karlsen og team  serverede dagens 5 retters menu— meget imponerende kreativitet og bemærkelsesværdigt serviceniveau tillige. Der blev ikke efterladt nogen tvivl hos nyderne om at The Balcony er at finde i næste udgave af Den danske Spiseguide på stjernesiderne. Hvor mange vil de næste måneder vise.

Bent Christensen

 

..


?>