MARTS – vinter – Spiseoplevelser og så lidt Michelin igen…………

april 4, 2013  |  Diverse

MARTS  har på én eller anden måde givet trafikale hindringer for de mange besøg ude i restaurantverdenen. Til gengæld har der været gang i ”debatmaskinen” omkring især Michelins årlige udgivelse af ”Main cities of Europe – guiden”.

Restaurantbesøg først:

Mumm i Roskilde  er et godt eksempel på den type restaurant mange byer burde efterstræbe. Den type, hvor der hver eneste gang bydes på en god gedigen madoplevelse uden at man får en knockoutoplevelse eller udfordres på andre sanser end netop smagssansen.

På Sjælland, (læs Midt- vest-nordvest-sydvest) hvor det nydelsesmæssige antal muligheder på restaurantsiden i årtier end ikke har krævet en fuld hånd, er der endelig sket noget i de senere 3-4 år. Nu har de for området nye tendenser vist bidt sig så fast, at tiden er inde til at tro at ”noget er kommet for at blive”.

Her er Mumm en af de restauranter, der har været god igennem hele sin tid i Roskilde. De har haft gode klassifikationer i guiden gennem årene og har da også vist glæde over påskønnelsen. Ja, ja , det er ikke en selvfølge her i landet med mindre da, at stjernen er af den franske art. Nå den tager jeg senere.

Men tilbage til Mumm. Som sagt de bruger de  ”de rigtige ” råvarer, restauratøren er udadvendt søgende indenfor sin profession og bruger det ,der opleves formålstjenligt for en restaurant, der forfølger sit mål, at lave rigtig god og spændende mad uden at falde for populisme. Deres potentiale rummer også en servicering mange burde tage ved lære af.  Mumm har 2 stjerner i guiden. Fuldt fortjent.

Støvlet-Katrine i Sorø og Madam Bagger i Korsør er godt i vej, det har de sådan set været i mange år, men guiden har ment, at der manglede lige det sidste for at nå et niveau, der er værd at køre efter. Det ser ud til at niveauet nu i år giver belæg for guideplusser.

Derimod er  der fuld fart på gennembrudsfronten for den gode restaurantoplevelse på en ellers så neutral adresse som Mosede Havn. Men tag ikke fejl, det er ikke uden grund at den lille restaurant Det gl. Røgeri er prenomineret i kategorien Årets Bistro/Spisested.

Lidt syd for Mosede er Køges bedste bud beliggende i Vallø, Vallø Slotskro, hvor Tina og Palle Møller ufortrødent kaster sig ud i et højere gastronomisk luftlag end tidligere oplevet på de kanter. Læg hertil de idylliske slotsomgivelser, 8 nyindrettede værelse + fantastiske brød og kager, (Palle er udlært i den søde branche også).

Længere sydpå er der lokalfight (på den gode måde) mellem Babette med nye moderne vinde i køkkenet som supplement til mere klassiske Vivi Schou og nærliggende Frederiksminde hotel, der er braget ind på gourmetscenen de senere år.

Næstved, Skelskør, Slagelse, Haslev og Ringsted (undtagelse er de 2 ” specialrestauranter som Italy e Italy og Oiishi),  er fortsat gastronomisk udørken, Holbæk oplever derimod en gastronomisk genfødsel af Su-Ri , der efter nogle års dyk er på klar  stjernekurs og det er naturligvis især Fisk & Skaldyr, der løfter deres niveau. Su-Ri er prenomineret  i guidens nye kategori: Årets Fisk&Skaldyr. En kategorien der er kommet til veje efter en svær fødsel.

Ingen syntes rigtig interesseret i at medvirke professionelt til denne nye kategori i guiden, men pludselig kom World Seafood ind med et sponsorship. Tak for det.

At kategorien har publikums interesse er der derimod ikke tvivl om. Der er registreret 4000 besøg på siden på de første 3 dage efter offentliggørelsen af kategorien og dens sponsor.

Jeg har ikke ovenfor nævnt Dragsholm Slot. De er i en klasse for sig selv – også i attitude.De har netop offentligt meldt ud, at deres ambition er at blive valgt ind på  San Pellegrino ”World 50 Best restaurants-listen”. Sådan!

 

Så var der lige det der Michelin-hype.

Meget kan man mene om Michelins manglende anerkendelse af Noma, hvor de stadig  ikke kaster den tredje stjerne trods massivt dansk pres gennem de 2 sidste år.

Men i år lykkedes det så for ihærdige danske journalister at fremprovokere en meget markant  – og overraskende åben – udmelding fra den Michelin-ansvarlige for Skandinavien-området : Miss Rebecca Burr.

Hun sagde iflg bl.a. Politiken  at de kunder, der søger at få en trestjerne – oplevelse  ikke ønsker at lade sig diktere. Med andre ord, det falder ikke i god Michelin-klassificerings- grundlag at honorere de restauranter, der konsekvent tilbyder en fast menu og ikke samtidig a la carte, med den tredje stjerne.

Nu er det ligesom sagt, så skal vi så ikke fremover blot  glæde os over, at 2 stjerner i den røde guide også er meget eftertragtelsesværdigt.

Eller vente på den restaurant der tager handsken op og finder a la carte vejen igen.


?>