Oldies but Goodies…..mødes til kokketræf

Oldies but Goodies…..mødes til kokketræf

maj 29, 2011  |  Aktivitetskalender 2011

Hvem er det så, der mødes i køkkenet på Kongenshus Kro d. 6 November 2011 og laver hver sin ret til et veloplagt publikum?

En kort præsentation følger af de toneangivende kokke i 70’erne og 80’erne….og de har alle meldt deres ankomst med kniv og sovseske …….. ( Måske vil nogen savne Jan Pedersen, men det er således, at Jan Pedersen ikke har kunnet frigøre sig fra anden aftale)

Det er disse personer, der har kastet de frø, der i disse år giver de danske restauranter så megen afkast i form af priser, stjerner og international anerkendelse.

Må jeg præsentere i tilfældig rækkefølge:

Jonna Hald (1946) tryllede i køkkenet og Ulrik Witt styrede med overblik, elegance, vid og humor restauranten De 4 Årstider. Det nye franske køkken kom til Aarhus i 1977 og blev præsenteret i nyrenoveret lokale på Åboulevarden. Det blev en årelang succes og en åbenbaring for folk med interesse for gastronomi i særklasse og gode vine tillige. Nu er Jonna Hald køkkenchef på Terrassen i Friheden, Aarhus, medens Ulrik helliger sig sit galleri og dyrker malerkunsten.

Parret Birthe Sandager & Arne Fusager (1946) var også medejere fra starten på De 4 Årstider, men åbnede året efter selv en restaurant i topklasse, Gammel Åbyhøj, hvor de over en halv snes år satte betydningsfulde gastronomiske fodtryk. Senere etablerede de sig i det sydlige Frankrig, hvor de præsenterede egen kokkeskole La Cuisine du Jardin først beliggende i Vence og idag beliggende i Tourrettes sur Loup. Fusager var ledende kraft bag den danske afdeling af Eurotocques.

Jens Peter Kolbeck (1947) har et fornemt cv: Han har lavet mad til kongefamilien i en årrække, været kok på D’Angleterre, souschef på Kong Hans, kok v. de danske ambassader i hhv Rom og Washington og på nogle af Europas bedste restauranter som ***Michelin “Auberge de L’Ill”. Han vandt sølvmedalje ved Bocuse d’Or 1993, med samtidig succes på egen restaurant Christies, som 1993 blev kåret Årets Restaurant af Den danske Spiseguide.

Jan Hurtigkarl (1949). Manden der af sin berømte far Roy Hurtigkarl altid blev tituleret Chef i de mange Tv-kokke udsendelser, som de deltog i. Han har bl.a. arbejdet på Ritz i Paris og haft egen restaurant med Michelin stjerne allerede i 1983 : Les Etoiles et Une Rose og senere som gastronomisk pejlemærke i restaurant Jan Hurtigkarl & Co i Ålsgårde. Idag medejer af Mielcke & Hurtigkarl i Frederiksberg Have.

Michel Michaud (1946) bragte ved sin ansættelse på Falsled Kro i 1971 det klassiske franske køkken til Danmark. Han satte sit umiskendelige præg på gourmetrestauranter som Falsled Kro, Kong Hans, Søllerød Kro og Marie Louise, hvorefter han i 2004 drog til Skagen, hvor det historiske – nyrenoverede – Ruths Hotel danner rammen om hans kulinariske udfoldelser. Michel Michaud har introduceret en række nyskabelser i den gastronomiske elite, bl. a. ostevognen, fraværet af salt og peber på bordene og ikke mindst introduceret kokkenes synlighed i et åbent køkken.

Jean-Louis Lieffroy (1945) tidligere Falsled Kro er uden tvivl en af Danmarks største gastronomiske profiler gennem tiderne. Han er igen i sving bag komfuret på Fyn. Denne gang bag komfuret længere mod nord – nærmere betegnet Nyborg i restaurant Lieffroy, der er ejet af sønnen Patrick.
Jean-Louis Lieffroy hører til den legendariske håndfuld franske kokke, som drog mod nord i 1970’erne, hvilket den danske gastronomi har nydt godt af lige siden. Lieffroy har nærmest været synonym med Falsled Kro gennem de mange år som kroens køkkenchef og direktør

Erwin Lauterbach (1949)er en af fædrene til dagens nordiske bølge i gastronomien. Hans signatur kunne være hans udsagn:
“Det nordiske køkken er jo dybt forskellige ting, vinter og sommer. Om vinteren elsker jeg kål. Kål kan bruges til så meget. Kål kan bruges til at pakke ting i, stuves, spises råt, koges, puréres. Det giver god fylde. Kål er fremragende.”. Udlært fra Holdbi Kro, derefter bl.a. job hos Hurtigkarl i Frederiksberg Have og på Primeur i Malmø, hvor hans faible for grøntsager blev født. Kåret som Årenes kok gennem 25 år (2001) og som Kokkenes kok i 2006. Naturligvis hedder hans restaurant Saison. Han er branchens Grand Old Man og nyder meget stor respekt blandt kolleger.

Søren Gericke (1947) har opnået kultstatus. Som ganske ung overtog han den københavnske gastronomiscene med nogle for datiden innovative kreationer. Efterfølgende revolutionerede han danskernes pragmatiske holdning til hvad de kom i munden. Han var også den fremsynede chef, der præsenterede os for begrebet vinmenu. Det skete på navnkundige The Plaza, senere huserede han på Søllerød Kro og har i perioder haft foden under egne borde, bl.a. Anatole og spisehuset i Rønde. Grisobasowitch var et andet idealistisk project. Hans TV programmer med Søren Ryge bragte også Gericke i folkemunde. Han blev kåret som Ikon af Den danske Spiseguide i 2008. Nu kok på TV-Glad. Hver år kårer madanmelderforeningen årets retter, nu kaldet Årets Gericke.

Bent Christensen

Kr 2020,00 for Oldies but Goodies menu , vinmenu, kaffe&avec + signeret menukort: www.booksforcooks.dk


?>