Velkommen

Velkommen

50 BEST RESTAURANTS in the WORLD listen offentliggøres

20 april 2009 i London. Mange venter spændt på, om Noma avancerer yderligere i år – og andre har store forventninger til, at endnu en dansk restaurant kommer blandt de 50 bedste.  Det gastronomiske niveau pt i Danmark kan retfærdiggøre forventningerne, men der skal rigtig mange internationale jurymedlemmers stemmer til at skaffe endnu en top-50 placering. De relativt få skandinaviske jurymedlemmer kan ikke alene afgøre de nordiske positioner. De restauranter,  der kvalitetsmæssigt må forventes at have en chance, kan desuden desuden nok ikke forvente, at de udenlandske jurymedlemmer, der på eget initiativ har besøgt dem i de forløbne 18 måneder , har været så mange, at det resulterer i yderligere en placering. Men håbet er da stadig lysegrønt.

En målrettet aktiv indsats året igennem inclusiv en betydelig eksponering i offentligheden – ikke blot nationalt men i særdeleshed internationalt – der involverer mange udenlandske mediers medarbejdere og opinionsdan- nende restauranters aktive ledende medarbejdere er væsentlig. “Stegte duer kommer ikke flyvende ind i munden”.  Det kræver en betydelig indsats fra de, der føler at have det gastronomiske og serviceringsmæssige niveau til en topplacering, men det vil være en langt sikrere metode  end at lade tilfældet råde.

Skulle der blandt de kvalificerede restauranter være den mindste  tvivl om, at gentagne besøg fra udlandets journalist/restaurantanmeldere, TV-selskaber eller trestjernede kokke eller  for den sags skyld indbudte jurymedlemmerne fra den omtalte liste ( de er alle offentligt kendte ), og man af den grund intet gør i retning af at afholde små gastronomisk events med disse personer, ja så vil vejen til topplaceringen være meget længere  end kvalitetsniveauet på kreationer og serviceringen og beliggenhed o a faktorer iøvrigt tilsiger.

Jeg ser en række danske restauranter, der har et potentiale til at komme på listen, men det vil være for optimistisk at tro, at flere end en enkelt ny restaurant får mulighed for at følge Noma ind på Top-50. Så for mig at se er det den målrettede indsats, der på alle planer lægges for dagen i de næste 6 måneder,  der kan bane for en plads næste år eller i 2011.

Hvem har de største muligheder , ja det er bl.a. de, der udtrykker et signatur  køkken .

At satse på en placering med et klassisk fransk orienteret køkken som egenart, anser jeg for en vanskelig opgave. Her er den internationale konkurrence benhård, så selv om man præsterer et ekstremt højt niveau, har man allerede mange konkurrenter, der allerede befinder sig på listen eller i gruppen fra nr 51-100.

OG så til noget helt andet

DER er mange læseværdige restaurantanmeldere i Danmark, men en af de absolut bedst skrivende og mest underholdende ( og samtidig meget kompetent smager) er Niels Lillelund. Den 30 januar var der igen en god indføring i hans oplevelser, denne gang  på A Hereford Beefstouw (ved Tivoli indgangen), hvor især de første afsnit er skrevet med en sproglig ekvilibrisme, der er afsindig morsom

fpn.dk – Kød på Hereford-bordet

jp.dk Anmeldelse  ….. af NIELS LILLELUND. Offentliggjort 30.01.09 kl. 12:35. Alle danske bøfhuses moder udstråler massiv
fpn.dk/mad/restauranter/restauranter_kbh____sj_lland/article1587142.ece – 58k –

DE PRENOMINEREDE i forskellige kategorier indenfor ÅRETS……..

i Den danske Spiseguide kan snart offentliggøres. I dag kender vi de prenominerede i kategorien Årets Bedste Bo&Spis adresse og i de kommende uger følger de resterende prenomineringer.

booksforcooks.dk online boghandel med gastronomiske/vinøse bøger.

Nu er det tid at melde sig  for deltagelse 2009 i det lille exclusive selskab. Læs mere : MED VED BORDET

 • Årets Hæderspriser 2008 fra Den danske Spiseguide (pdf).  Priserne blev uddelt ved Gallaaften d. 26. oktober 2008 på Søllerød Kro (pdf).
 • Gudme Raaschou Spiseguide 2009 er  således udkommet for 32. gang. Den bestilles via Books for Cooks. Kr. 180,- fragtfrit leveret i Danmark.
 • NYHEDER

  GASTRONOMIEN I DANMARK – det  er en bog, hvor jeg har lagt meget hjerteblod Indeholder bl.a. en unik CV afdeling dækkende gastronomiske ildsjæle. Jeg håber meget at I kan lide bogen. Lindhardt & Ringhof er udgiver og pris i boghandel kr. 600,00.

  Gastronomiske aftener med bogen som tema

  I kan også møde bogen og få yderligere indføring i indholdet ved forfatterens kommende deltagelse i nogle gastronomiske aftener, hvor restauranter spredt over landet vil servere signaturretter fra de forskellige omtalte årtier, 1960,erne, 1970,erne, 1980,erne, 1990erne og 2000 årtiet. Enten som en aften med retter fra det enkelte årti, måske med en topkok fra det pågældende årti eller en aften, hvor der f. eks. serveres 5 retter,  en fra hvert årti eller endelig en aften hvor hver årtiernes signaturretter serveres samtidig i 2 versioner, den traditionelle udgave sammen med en nutidig variant. Første arrangement i serien GASTRONOMIEN I DANMARK afholdtes den 5 marts hos Rosdahls i Aalborg og næste findersted den 21 marts, hvor der årtiernes KOKKETRÆF på Frederikshøj i Århus, lø’rdagen efter kommer turen til restaurant FREJA i Næstved, hvor der bl.a. serveres vine fra kultproducenten dal Forno. Den 31 marts arrangement hos  BIND i Kollund og den næste  bliver  Babettes Gæstebud på Hårlev Kro den 25 april og vi  afventer derefter arrangementet den 14 maj på TI TRIN NED i Fredericia.

  Bent Christensen vil under middagene kommentere gastronomiens udvikling i Danmark  gennem 60,- 70,- 80,- 90,- og 2000 årtiet. Menuen  oplyses gerne. Prisen  vil includere en bog pr par. Gerne signeret på aftenen. Sæt X eller forhåndsreserver på info@slowfood-dansk.dk

  Se nærmere  om  arrangementerne på Slow Food…dansk / Aktivitetskalenderen.

  NYE BØGER

  Søren Franks nye bog om Vinene fra Bourgogne samt Wassim Hallals nye bog Wassim anmeldes her , klik ind på Slow Food….dansk ,  obs.: Boganmeldelser kommer efter Aktivitetskalenderen.

  GASTRONOMIEN I DANMARK

  samt

  Slow Food…dansk Kulinarisk guide 2008-09 er netop udkommet og begge kan bestilles på www.booksforcooks.dk

  DANMARKS BEDSTE RESTAURANTER-iflg. Den danske Spiseguide 2009 beskriver i tekst (Bent Christensen) og fotos (Claes Bech-Poulsen) årets 4 nomin-rede restauranter i kategorien Årets Restaurant 2008:
  Geranium,  Herman, Noma, Malling & Schmidt

  Bogen indeholder  samtlige menuer og vinmenuer serveret på de 4 nomineringsmiddage + opskrifter fra  aftenerne.
  Unik dokumentation af årets høje kvalitetsleje på den danske restaurantscene.

  Bestil bogen på www.booksforcooks.dk. Den koster kr 349,00 incl moms.

  STADIG EN REJSE VÆRD

  Det var vores første bog om de ***MICHELIN restauranter i Frankrig. Udkom i 1994 og var skrevet af Claus Meyer, Jørgen Mønster, Arne Fusager og Bent Christensen.

  Der kommer af og til forespøgsler om køb af den. Den er udsolgt og fås af og til antikvarisk. Imidlertid har jeg fået 5 splinternye (d.v.s. aldrig åbnede) bøger til salg. De kan købes enkeltvis. Prisen er kr 300,00 pr stk ex porto.


  “Gamle nyheder” men stadig aktuelle:

  • Tiden nærmer sig for afgivelse af vurderinger og endelig indstillinger af restauranter for optagelse på listen: The 50 Best restaurants in the world”. Sidste offentliggørelse skete  den  21 april  i London på en gallaften arrangeret af  Restaurant Magazine. hvor  2008-listen over 50 BEST RESTAURANTS in the WORLD blev præsenteret.  Jeg har idag den 5 december afgivet mine stemmer.
  • Mine indstillinger afgivet pr dec 2008:  2 restauranter fra Danmark : Noma og Geranium, 1 fra  Sverige : Mathias Dahlgren Grand Hotel Stockholm, 1 fra  Spanien: el Bulli og 1 fra  USA: Per Se , New York.
  • Se 2008 listen her : http://www.theworlds50best.com/
  • Sid med ved bordet til de største middage! Det er nu tid til at forsøge at få en “plads i gruppen på 20” , der er max for denne fornøjelige gastronomiske færd i det gastronomiske landskab..

  GENERELT

  Send gerne dine kommmentarer til siderne. Send også gerne nogle gode fotos indenfor gastronomi, vin, drikke, kulinariske steder, råvarer etc, som må bruges i topstriben af fotos. Her i indledningsfasen er der alt for mange “ego”-billeder – det er ikke tanken, at det skal fortsætte, men vi savner pt gode fotos. Send altså gerne nogle i digital udgave, måske bruger vi det og i så fald sender vi en flaske vin som tak.
  Med gastronomisk/vinøs hilsen
  Bent Christensen, bent@bentchristensen.com

  ?>