Søren Frank: Vinene fra Bourgogne

oktober 20, 2008  |  Boganmeldelser

En vinbog om Bourgogne vil vel altid vække interesse hos alle, der sætter pris på det rigtige gode glas vin.

Bourgogne er en fornøjelse at nyde – i de rigtige årgange – og dem er der vel blot omkring 3 af i hvert årti? – og fra producenter med den rette sans for vinens sjæl.

Bourgognen er i bund og grund en vin, der fornøjer, gør glad og som siger, tag et glas mere.

Det var derfor en stor sorg for mange, da Henrik Rosdahls halvtskrevne bog om Bourgogne producenterne og deres vine ikke kunne udgives grundet hans alt for tidlige død i 2001. Hans smittende glæde over de store vine fra netop Bourgogne var – sammen med hans formidable evne til at beskrive vine, mad og stemninger, ganske enestående. Han kunne med få ord give læseren billedet af,  hvad han beskrev, som når han sagde:   ”Vin er skidesvær at lave, især på Pinot Noir. Tag ikke fejl af, at det er folk i gummistøvler, der laver Bourgogne ikke habitfolk som i Bordeaux”.

Sådanne generaliseringer forfalder Søren Frank ikke til i den nye ”Vinene fra Bourgogne”. Hans skrivestil er baseret på en journalistisk research og en videregivelse af  facts,  han støder på og som han finder bør videreformidles. Hans viden om vin er betydelig – ingen tvivl om det og alene derfor er hans bog et must for alle, der interesserer sig for vin, men man oplever i denne udgivelse  hans viden kommunikeret i en noget ensrettet stil, hvor det nydelsesmæssige  ved at drikke  Bourgognevine alt for sjældent opleves beskrevet.

Det er for læseren altid et ekstra plus, når konkret og nyttig viden videreformidles i en tilpas underholdende form,  og det gør bestemt (et ord SF ynder) intet,  såfremt humor &  passion får plads ved siden af de mere faktuelle informationer. Når alt kommer til alt kan nydelsen ved at læse om vin i en vis udstrækning erstatte vin i glasset – selvom begge oplevelser på samme tid  så absolut er at foretrække.

Søren Frank er naturligvis så dreven og forudseende,  at han i sit forord forudskikker,  at bogen anvendes som et opslagsværk mere end som en bog, man forfalder til at læse ud i én køre.

Ja,  bogen vil i mange år være manges opslagsværk nummer 1,  når du og jeg skal ud og investere i vine til 500 kr flasken eller mere, men det behøver vel ikke at have været en præmis for forfatterskabet, at den er søgt informativ og gjort mindre underholdende,  end den kunne have været?.

**** ** 4/6

Vinene fra Bourgogne – Søren Frank – Udgivet af Lindhardt og Ringhof – Kr  399,95


?>